Η γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική που βασίζεται σε περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου. Το στομάχι παίρνει σωληνωτή μορφή όπως και στην επιμήκη γαστρεκτομή (sleeve) χωρίς να αφαιρείται τμήμα του, πτυχώνοντας το μείζον τόξο του με δύο σειρές από ραφές ορομυικές. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου και κατά συνέπεια και η μειωμένη πρόσληψη τροφής.
Είναι αναστρέψιμη μέθοδος με πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο όμως βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών καθώς έχει και χαμηλότερο κόστος και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.
Η έλλειψη σηπτικών επιπλοκών και η αναστρεψιμότητα, καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια χρήσιμη εναλλακτική βαριατρική τεχνική. Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου. Όπως και στη γαστρεκτομή sleeve, με τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση και δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις συνεργασίας και περιορισμών στη διατροφή.
Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης
- Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
- Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά (δακτύλιοι σιλικόνης) και δεν γίνεται εκτομή του στομάχου (sleeve).
- Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος παραμένει φυσιολογική και δεν υπάρχει πρόβλημα δυσαπορόφησης των θρεπτικών συστατικών.
- Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
- Δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί στη διατροφή.
- Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (έως 2 ημέρες).